Hello and welcome
to today's programme. My guest today is the
journalist James Langden who's here to make
our mouths water! James recently had lunch
in one of the most famous restaurants in the
world, EI Bulli. As I am sure many of you
already know, El Bulli is a small restaurant
on the east coast of Spain, in Catalonia.
It has been voted the best restaurant in the
world five times in the last ten years and
has been described as serving 'the most imaginative
food on the planet'. James, you're a very
lucky man - how on earth did you manage to
get a table?
That's a good question. El Bulli is only
open for six months of the year, which means
there are only 8,000 seats available per
year, and there are two million contenders
for those seats. As a restaurant critic,
I was lucky enough to be around when the
chef and co-owner Ferren Adria was about
to publish a book and he was keen to talk
to a newspaper about it.
Why has the restaurant become so famous?
Well, Ferrari Adria and his team were the
first to start pushing the boundaries of
food and cooking, and bringing science into
the kitchen. First of all, they became famous
for replacing sauces with foams and for
presenting flavours through the medium of
warm jellies. When these ideas spread around
the world and became cliches, they moved
on, for example to 'cooking' ingredients
in liquid nitrogen.
So, what was your verdict on the meal?
Well, I have to say that it was the very
best dinner I've ever eaten.
That's generous praise coming from a professional.
What exactly did you have to eat?
We'd be here all night if I described all
the dishes to you. There were 42 of them.
They were tiny, but still, there were 42
of them.
42 different dishes? That's extraordinary!
Were they all good?
All but two of them were perfect.
What were the two 'less than perfect' ones?
One was a plate of very sour fruit, a bit
like a mango, with a pile of something which
looked like tagliatelle but was actually
made from frozen foie gras. It tasted of
cheese, for some reason, and had a curious,
and slightly unpleasant aftertaste. The
other was a dish of a coconut cream and
jelly which tasted of not very much at all.
But those were the only two. The other forty
were magnificent.
And what was your favourite dish?
Its hard to say, there were so many to choose
from. I think the best was a crisp wafer
of bitter chocolate with game mousse - unbelievably
good.
It sounds delicious. Thank you, James, for
coming to talk to us.
You're welcome.
|
Здравствуйте
и добро пожаловать в сегодняшнюю программу.
Мой гость сегодня - журналист Джеймс Лэнгден,
который здесь, чтобы у нас потекли слюнки
(сделать наши рты влажными)! Недавно Джеймс
обедал в одном из самых известных ресторанов
мира, EI Bulli. Как я уверена, многие из вас
уже знают, El Bulli - это небольшой ресторан
на восточном побережье Испании, в Каталонии.
За последние десять лет он пять раз был признан
лучшим рестораном в мире и был описан как
"самая творческая еда на планете".
Джеймс, вы очень счастливый человек - как
вам удалось достать столик?
Это очень хороший вопрос. El Bulli открыт
только в течение шести месяцев в году, что
означает, что есть только 8000 мест в год
и два миллиона претендентов на эти места.
Как ресторанный критик, мне посчастливилось
быть рядом, когда шеф-повар и совладелец
Феррен Адрия собирался опубликовать книгу,
и он очень хотел поговорить об этом в газете.
Почему ресторан стал таким знаменитым?
Ну, Феррари Адрия и его команда были первыми,
кто начал раздвигать границы еды и приготовления
пищи, и привносить науку на кухню. Прежде
всего, они прославились тем, что заменяют
соусы пеной и преподносят ароматы через
в меру теплое желе. Когда эти идеи распространились
по всему миру и стали клише, они перешли,
например, к "приготовлению" ингредиентов
в жидком азоте.
Итак, каков был ваш вердикт по поводу еды?
Должен сказать, что это был самый лучший
ужин, который я когда-либо ел.
Это щедрая похвала от профессионала. Что
именно вы ели?
Нам бы потребовалась вся ночь, если бы я
описал вам все блюда. Их было 42. Они были
крошечными, но все равно их было 42.
42 различных блюда? Это невероятно! Все
ли они были хорошими?
Все, кроме двух, были совершенными.
Что было двумя "менее совершенными'?
Одно было тарелкой очень кислых фруктов,
немного похожих на манго, с кучей чего-то,
что было похоже на тальятелле, но на самом
деле было сделано из замороженного фуа-гра.
Оно почему-то имело вкус сыра и имело необычное
и слегка неприятное послевкусие. Другое
было блюдом из кокосового крема и желе,
которое на вкус было не очень совсем. Но
это были только два. Остальные сорок были
великолепны.
А какое блюдо стало вашем любимым?
Трудно сказать, был такой большой выбор.
Я думаю, что лучше всего была хрустящая
вафля горького шоколада с муссом из дичи
- невероятно хорошо.
Звучит аппетитно. Спасибо, Джеймс, что пришли
поговорить с нами.
Пожалуйста.
|